It is currently Tue Feb 24, 2026 6:17 am

Reply to topic  [ 1 post ] 
 Kočo DIMITROVSKI 1978-1982 
Author Message

Name: Kočo Dimitrovski
Nickname: "The Macedonian Strauss"

Image

Country: :MAK: Macedonia
Club: FK Vardar Skopje 1968-1985
Position: *CMF, AMF, DMF
Side: RF/BS

Height: 181 cm
Weight: 78 kg (Approx.)

Attack: 81
Defence: 48
Balance: 82
Stamina: 80
Top Speed: 77
Acceleration: 75
Response: 79
Agility: 80
Dribble Accuracy: 84
Dribble Speed: 79
Short Pass Accuracy: 85
Short Pass Speed: 79
Long Pass Accuracy: 83
Long Pass Speed: 78
Shot Accuracy: 78
Shot Power: 82
Shot Technique: 77
Free Kick Accuracy: 70
Curling: 68
Header: 72
Jump: 70
Technique: 86
Aggression: 78
Mentality: 80
Goalkeeper Skills: 50
Team Work: 81

Injury Tolerance: B
Condition: 5
Weak Foot Accuracy: 5
Weak Foot Frequency: 5
Consistency: 6
Growth type: Standard/Lasting

CARDS:
P07 - Mazing Run
P08 - Pinpoint Pass
S02 - Passer

SPECIAL ABILITIES: Tactical Dribble - Playmaking - Passing

Attack/Defence Awareness Card: Balanced

Info:

Dimitrovski progressed rapidly, and after going through that period of maturation from 14 to 18 years of age, he was slowly making his way into the first team. Thus, the time came to wear the first team jersey. He made his debut in the 67/68 season, against Partizan, one of the ‘big four’ teams. I came on for the last 15 minutes, Kocho recalls. Partizan were winning 1-0 and that was the final score. I was excited, but also happy because I saw that the coaches believed in me and I just had to wait for the right opportunity. Playing alongside Meto Spasovski, then Mirko Ilievski, Sokrat Mojsov, Petar Šulinčevski, the most famous names at Vardar, was a great honour. It was like a dream for me. That's why I was happy; when I played for at least a few minutes, it filled me with joy and spurred me on to try even harder. Interestingly, after his debut against Partizan, Dimitrovski returned to the first team the following week. Not only that, but in the match against Dinamo Zagreb, also a member of the ‘big four’, he scored a goal. This was an even greater boost for the young player, and it has become clear that Vardar is getting Kočo Dimitrovski, a player they can seriously count on in the coming years.

Kočo Dimitrovski is a Vardar boy, where he started at the age of 11 and devoted his entire 17-year career to the Red and Blacks, playing there from 1968 to 1985.

Spoiler: show
- За квалитетите на фудбалерот кој беше споредуван со еден Ивица Осим, кој беше наречуван „фудбалски Штраус“, не треба многу да се објаснува што бил и кој бил. Доволно е да се каже дека – ако Осим е босанско -херцеговскиот, тогаш Кочо Димитровски е „македонскиот Штраус“. И навистина неговата игра беше како симфонија. Тој имаше одличен преглед на играта, главата секогаш му беше крената горе и го гледаше распоредот на своите соиграчи, па како креатор на играта секогаш беше подготвен да го одбере најдоброто решение. Неговите топки како да имаа „очи“ и секогаш стигнуваа на саканото место. Нема сомнение Кочо Димитровски претставуваше една македонска фудбалска величина.

-Кочо Димитровски е горд што 10 години беше капитен и стоеше на чело на сите генерации што доаѓаа во Вардар. Тој беше ценет и почитуван, кон него сите гледаа со респект. Но, кога на 35-годишна возраст дојде моментот на разделба, доживеа и големо разочарување.

- Тој е рекордер со 845 настапи од кои 416 му се првенствени. Држеше среден ред, а има постигнато и 95 гола.

Spoiler: show
Quote:
Незаборавни квалификации за Првата лига

Така, минувајќи го трнливиот и неизвесен фудбалски пат, Кочо Димитровски станува стандарден првотимец. Се редат многу настапи, добри игри, но некогаш се грешеше, па стигнуваа и свирежи од трибините, на кои во тоа време редовно имаше преку 10 илјади, а на дерби мечевите и по 20 илјади гледачи.

-Имаше моменти, кога екипата игра слабо и под очекувањата, а ти ќе направиш некоја грешка или имаш лошо додавање, веднаш од трибините доаѓаа свирежи. На почетокот тоа на мене делуваше разочарувачки, но со време отрпнав и тоа некако и јас и моите соиграчи стоички го поднесувавме и настојувавме да ја подобриме играта. Кога во тоа ќе успеевме се менуваше и атмосферата на трибините и тогаш – наместо свирежи, доаѓаа аплаузи. Таков е фудбалот, гледачите секогаш посакуваат врвна презентација и нормално победа на тимот за кој што навиваат.

Quote:
-Да се работи со сите тие звучни имиња на македонскиот фудбал беше чест и задоволство, продолжува Димитровски. Што е интересно сите тие ме ставаа на истата позиција – да дејствувам од позадината и да ја креирам играта на тимот. Така, цел живот бев-како што се нарекуваше во минатото – халф или по ново – среден играч.

Fri Feb 13, 2026 11:00 pm
Profile
Reply to topic   [ 1 post ]