|
|
It is currently Tue Jan 20, 2026 8:32 pm
|
|
Page 1 of 1
|
[ 2 posts ] |
|
Dobromir TASHKOV 1946-1950
| Author |
Message |
|
MarekPivarnik
|
Name: Dobromir TashkovNickname: "Mirko" Country: Bulgaria Club: Spartak Varna 1942-1950 Position: *CF Side: RF/BS Age: 21-25 years (10/04/1925)
Height: ??? cm Weight: ?? kg
Attack: 83 Defence: 39 Balance: 78 Stamina: 78 Top Speed: 79 Acceleration: 83 Response: 84 Agility: 83 Dribble Accuracy: 83 Dribble Speed: 81 Short Pass Accuracy: 77 Short Pass Speed: 73 Long Pass Accuracy: 74 Long Pass Speed: 70 Shot Accuracy: 84 Shot Power: 81 Shot Technique: 81 Free Kick Accuracy: 68 Curling: 67 Header: 72 Jump: 76 Technique: 84 Aggression: 84 Mentality: 80 Goalkeeper Skills: 50 Team Work: 70
Injury Tolerance: B Condition: 5 Weak Foot Accuracy: 5 Weak Foot Frequency: 5 Consistency: 6 Growth type: Early/Lasting
CARDS: S01 - Reaction P15 - Goal Poacher
SPECIAL ABILITIES: Dribbling - Reaction - Scoring
Attack/Defence Awareness Card: Attack MindedInfo: Runner-up with Spartak (Sofia) in 1951 and 1952 and with Slavia in 1954, 1955, and 1959. Top scorer in Group A in 1951/52: 10 goals with Spartak (Sofia), in 1953/54: 25 goals, and in 1957/58: 9 goals with Slavia. He played 185 matches and scored 97 goals for Slavia in Group A. He holds the record for Spartak (Varna) with 148 goals in the city, regional, state, and national cup championships. He played 16 matches and scored 10 goals for the Falcons in Group A. With Spartak Sofia, he played 70 matches and scored 21 goals. With the national team, he played 7 matches and scored 2 goals (1952-1954). Tashkov is considered one of the best strikers of his era. He has been an Honorary Master of Sports since 1960. He graduated from the Georgi Dimitrov State Football Academy, specializing in football, and from a USSR coaching school. As manager of Slavia (from 1963 to 1969 and from 1973 to 1974), he won the national cup in 1964 and 1966, and in 1967 led the team to the KNK semifinals. From 1974 to 1975, he was the head coach of Spartak Varna. He managed the national team in 6 matches (2 matches in 1966 and 4 matches in 1979). - Изявен голмайстор, един от най-добрите в страната, изключително техничен, с интелигентна игра, притежава рязък старт, бързина, демараж, много добър дрибъл, често сам решава мачове. Заедно с Борис Парушев – Борлето и Тома Захариев образуват много силна нападателна тройка Quote: И твърди: "Във Варна преминаха най-добрите ми футболни годни." НА ТОЗИ ДЕН: Роден е Добромир Ташков Добромир Ташков е роден е на 21.04.1925 г. (починал на 26.05.2017 г.). Започва при юношите, а по-късно играе в представителния отбор на „Шипченски сокол“ и „Спартак“ като централен нападател в периода 1942 – 1950 г. След това преминава за кратко през есента на 1950 г. в „Строител“ Шумен (като войник), „Спартак“ София – през 1952 г. и „Славия“ София – през 1951 и 1953 – 1961 г. В „А“ група има 203 мача и 117 гола. От тях 16 мача и 10 гола са за родния му клуб. Добромир Ташков е футболистът с най-много вкарани голове в историята на „Спартак“. Той има 148 гола в градските, областните, държавните първенства и за купата. Изявен голмайстор, един от най-добрите в страната, изключително техничен, с интелигентна игра, притежава рязък старт, бързина, демараж, много добър дрибъл, често сам решава мачове. Заедно с Борис Парушев – Борлето и Тома Захариев образуват много силна нападателна тройка. С отбора на „Спартак“ е 3 пъти полуфиналист в държавното първенство – през 1945, 1946 и 1948 г. Вицешампион е на България със „Спартак“ София през 1952 г. и със „Славия“ – през 1954, 1955, 1959 г. Финалист е за купата със „Спартак“ София през 1952 г. и със „Славия“ – 1954 г. Добромир Ташков е голмайстор на първенството през 1952 г. – заедно с Д. Исаков (от „Славия“ София) имат по 10 гола; през 1954 г. – с 25 гола (рекорд) и през 1958 г. – заедно с Георги Арнаудов (от „Спартак“ Варна) имат по 9 гола. В „А“ националния отбор има 7 мача и 1 гол в периода 1950 – 1953 г., а в „Б“ националния тим – 3 мача (1952 – 1956 г.). Добромир Ташков е и много успешен треньор. Носител е на националната купа със „Славия“ през 1964 и 1966 г. Пак със „Славия“ става вицешампион на страната и достига до полуфинал за КНК през 1967 г. Ръководи националния отбор на България през 1966 и 1979 г. През сезона 1974/75 г. става треньор на родния си клуб „ЖСК-Спартак“ и го вкарва от „Б“ в „А“ група. Работи успешно като треньор на клубни отбори в Мароко и Кипър.
Last edited by MarekPivarnik on Sun Nov 30, 2025 2:21 am, edited 1 time in total.
|
| Sun Nov 30, 2025 1:55 am |
|
 |
|
MarekPivarnik
|
Era: 1954-1958Name: Dobromir TashkovNickname: "Mirko" "Toni Sailer Bulgarian" Country: Bulgaria Club: PFC Slavia Sofia 1953-1961 Position: *CF Side: RF/BS Age: 29-33 years (10/04/1925)
Height: ??? cm Weight: ?? kg
Attack: 85 Defence: 39 Balance: 79 Stamina: 77 Top Speed: 76 Acceleration: 79 Response: 84 Agility: 83 Dribble Accuracy: 85 Dribble Speed: 79 Short Pass Accuracy: 79 Short Pass Speed: 74 Long Pass Accuracy: 77 Long Pass Speed: 72 Shot Accuracy: 85 Shot Power: 81 Shot Technique: 81 Free Kick Accuracy: 68 Curling: 67 Header: 71 Jump: 74 Technique: 86 Aggression: 85 Mentality: 78 Goalkeeper Skills: 50 Team Work: 72
Injury Tolerance: B Condition: 4 Weak Foot Accuracy: 5 Weak Foot Frequency: 5 Consistency: 6 Growth type: Early/Lasting
CARDS: S01 - Reaction P07 - Mazing Run P15 - Goal Poacher
SPECIAL ABILITIES: Dribbling - Positioning - Reaction - Scoring
Attack/Defence Awareness Card: Attack MindedInfo: Quote: Така е, с едно фатално изключение. При операция от херния несръчна ръка на хирург му нанася непоправима беда Последствията най-добре описва самият той: "По принуда започнах да играя по-пестеливо, станах по-разсъдлив на терена. Избягвах резкия старт, дългия демараж. Бързината ми намаля, не можех да тичам с пълна сила. Неудобно се чувствах. Това ми попречи. Разчитах на техниката и опита си, на доброто пласиране. Така продължи до края на състезателната ми кариера. Изпитвах почти непрекъсната болка при всяко усилие. Налагаше се по време на мач да стискам зъби и да спирам, докато болката ме поотпусне". Quote: От началото на 1951 година, като войник в Трудови войски, изкусният футболен стрелец преминава в Славия. Софийският му отбор, за да възвърне своята цялост, се отделя от изкуствено сътворения Строител и доброволно преминава в "Б" група. Следващият сезон Добромир Ташков е в столичния Спартак и после отново идва в стана на славистите. Бързо се превръща в знаме и символ на отбора. Образец на коректност. Безупречно поведение на терена. Грубостта е извън неговото възпитание и морал. На всяко предизвикателство отвръща по достоен начин: "Амбицирах се, когато противникът е брутален. Отмъщението ми, когато ме ритаха, беше да вкарвам голове!". Там е и спортната му стихия. Наказва всеки пропуск в отсрещната защита с елегантно, точно и изненадващо попадение във вратата. Три пъти голмайстор на България. Отбелязва общо 115 гола в елитната ни футболна трупа. Quote: Преди и след тренировка или мач - песни Песни и песни. Прекрасен колектив!" Добромир Ташков играе седем официални (и редица контролни) мача в "А" и три в "Б" националния, както и още няколко в сборния състав на София. Не са много за неговото голямо име и възможности. Ето деликатното му обяснение: "Треньорите Стоян Орманджиев и Крум Милев се облягаха изцяло на играчи от ЦСКА. Разбирах и се мъчех да ги оправдая - може би не пасвах на тактическата и утвърдена схема. Имаше и в другите клубове футболисти, които заслужават място в националния отбор. Моята сила беше в центъра на атаката, на най-предната линия. А ЦСКА изграждаше дъгообразно нападенията си, с остриета Димитър Миланов-Пижо и Иван Колев по крилата, по-назад Крум Янев, Гацо Панайотов, Стефан Божков: С мен тази схема трябваше да се измени, което е трудно и криеше опасности рискове. Треньорите не желаеха рискове. Все пак отборът би спечелил, ако играех, нападението щеше да е с по-друга физиономия и сигурно по-резултатно." Quote: Не се колебае да определи най-хубавия си мач: "През пролетта на 1958 година Славия гостува на Торино. Победихме с 4:3. Първото полувреме направих два красиви гола. Втория като сега го помня. Поех топката от централната зона. Успях със сигурен слалом да премина всички, които ме пресрещаха. Накрая с много сполучлив финт преодолях и вратаря и влязох с топката във вратата. На другия ден италиански вестник ме нарече "българския Тони Зайлер". Журналистите ме сравниха с прочутия австрийски скиор може би заради слаломите, които няколко пъти избродирах в защитата на противника. Искаха ме да остана в Италия. През акъла не ми минаваше да приема, но нашите ръководители внимателно ме пазеха в хотела."
|
| Sun Nov 30, 2025 2:13 am |
|
 |
|
|
Page 1 of 1
|
[ 2 posts ] |
|